Vad kan jag göra för att förbättra min spermiekvalitet?

Vad kan jag göra för att få bäst möjlig spermakvalité?

Ett av de bästa sätten att förbättra din spermaproduktion är också en av de enklaste: undvik att utsätta dina testiklar för värme. Faktiskt spelar den typ av underkläder du väljer en viktig roll i detta. Nyligen publicerads en studie av effekterna av mäns underkläder. Artikeln kan du läsa här: https://academic.oup.com/humrep/article/33/9/1749/5066758 Studien visade att män som hade lössittande underkläder hade 25% högre spermieantal och 33% högre antal rörliga spermier jämfört med män som hade tätsittande underkläder. Boxershorts är bäst.

Undvika också att basta regelbundet, bada varmt eller i jacuzzi, uppvärmd bilstol och andra saker som ökar temperaturen i testiklarna då det kan leda till minskad spermaproduktion.

Cigarrettrökning såväl som haschrökning är också väl kända riskfaktorer för reducerad fertilitet hos män.

Att vara normalviktig är också en viktig faktor för reproduktionsförmågan. Män med ett förhöjt BMI har visat sig ha sämre spermakvalitet än män med ett normalt BMI. Sockerhaltiga drycker som till exempel läsk och energidrycker, samt intag av proteintillskott kan ha en negativ effekt på fertiliteten hos män

Det finns fortfarande inte tillräckligt med evidensbaserade bevis men flera studier pekar på att strålning från mobiltelefoner i fickor eller från en bärbar dator i knäet kan minska spermakvaliteten.